Fair forhold i jordbærmarken

4316509-Når de danske jordbær skal plukkes, og agurkerne skal høstes, sker det ofte med hjælp fra udenlandsk arbejdskraft.Men hvad er reglerne, og hvad skal man være opmærksom på, når det gælder arbejdsmiljø, skat og moms?

I den kommende uge besøger SKAT, Arbejdstilsynet og politiet en række danske virksomheder, som producerer frugt og grønt. Det er et led i myndighedernes fælles indsats for at sikre ordnede forhold på det danske arbejdsmarked og fair konkurrencevilkår. Der er mange regler og retningslinjer, som skal overholdes – få overblik over de vigtigste her.

Planlægning vigtigt for arbejdsmiljøet

Arbejdsmiljøloven skal overholdes, og det betyder blandt andet, at sikkerheden skal være i orden, når der bliver brugt maskiner, som led i arbejdet. Derudover skal arbejdsgiveren sørge for, at der er nem adgang til fx toilet, håndvask og bad, også selvom arbejdet udføres langt væk fra hovedbygningen. Endelig skal det ergonomiske arbejdsmiljø være i orden, og det betyder, at man som arbejdsgiver skal sikre, at løft og arbejdsstillinger ikke går ud over de ansattes helbred.

– Når jordbærrene skal plukkes og ærterne i hus, er det som regel noget, der skal gå hurtigt. Derfor er det ekstra vigtigt, at man som arbejdsgiver har planlagt og tilrettelagt arbejdet på forhånd, så de ansatte kan gå sundt og sikkert på arbejde. Det giver ikke alene et bedre arbejdsmiljø, men kan også medvirke til, at man undgår forsinkelser undervejs. Eksempelvis på grund af ulykker, siger tilsynschef i Arbejdstilsynet Rikke Høj.

Styr på skatten

Udenlandske sæsonarbejdere skal betale skat i Danmark af deres indtægt. Det kræver, at de får lavet et dansk skattepersonnummer og et skattekort. Hidtil kunne det alene ske ved at udfylde en blanket.
Fra denne sæson kan det klares langt lettere via en digital løsning på www.skat.dk.

– Vi ved, at mange arbejdsgivere hjælper deres sæsonarbejdere med at få bestilt et skattepersonnummer og et skattekort. Som arbejdsgiver er det derudover vigtigt, at sikre sig, at den udenlandske medarbejder har en arbejdstilladelse, hvis medarbejderen kommer fra et land uden for EU, forklarer Olaf Lagoni, der er funktionsleder i SKAT.

Som arbejdsgiver har man pligt til at indeholde A-skat og AM-bidrag. Dette gælder også, hvis man lejer en medarbejder fra en udenlandsk arbejdsgiver. Så skal den danske arbejdsgiver indeholde arbejdsudlejeskat.
SKAT, Arbejdstilsynet og politiet kommer på besøg

I den kommende uge besøger SKAT, Arbejdstilsynet og politiet en række virksomheder, som producerer frugt og grønt, for at kontrollere, om reglerne bliver overholdt. Besøgene er et led i fælles myndighedsindsats, som skal sikre ordnede forhold på det danske arbejdsmarked og fair konkurrencevilkår for de danske virksomheder. Den kommende uges besøg er årets fjerde landsdækkende aktion af sin slags, og der vil være flere virksomheder på tværs af landet, der kan se frem til et besøg.