LO med i sympatikonflikt

DSC_0368På et møde tirsdag har LO besluttet at  varsle sympatikonflikt i sagen mod Danmarks største mælkeproducent, I/S Rønhave i Bramming.

 

På et møde fredag kunne 3F- Den grønne Gruppe ikke nå til enighed med landmand Jørn Kjær Madsen, der ejer og driver I/S Rønhave.

Mandag trådte 3F’s konfliktvarsel så i kraft, og tirsdag besluttede LO at sætte yderligere magt bag kravet om en overenskomst for de 40-50 ansatte på gårdene. De ansatte er for størstepartens vedkommende fra Østeuropa, og får en lån, der ligger omkring 35% under overenskomstens satser.

Landmanden har accepteret at indgå en overenskomst med 3F for de 40-50 ansatte på kvæggårdene, men han ønsker, at overenskomsten først skal gælde fra 1. august 2016, hvilket 3F’s forhandlere ikke kunne acceptere.

I kraft om 2-3 uger

Sympatikonflikten vil kunne træde i kraft indenfor 2-3 uger og kan blandt andet betyde, at Arlas chauffører ikke længere vil kunne hente mælk på gården, der producerer 60 ton mælk i døgnet.

Sympatikonflikten vil betyde, at ansatte på virksomheder, der er omfattet af overenskomster mellem  Dansk Industri og fagforbundene NNF, Dansk Metal, Elforbundet, Serviceforbundet og 3F Transport  ikke må udføre arbejde i tilknytning til I/S Rønhave.

Baggrunden for konflikten er, at 3F vil sikre de ansatte hos danske mælkeproducenter overenskomster, der sikrer løn, pension og arbejdsvilkår. Formanden for 3F’s Grønne Gruppe, Vagn Henriksen, har varslet, at man i 2016 vil rette et særligt fokus på landbruget og mælkeproducenterne.