Økologi er populært

288 danske landmænd har tilsammen søgt om omlægningsstøtte til 22.000 hektar landbrugsjord, som fremover vil blive dyrket økologisk. 124 af landmændene er helt nye økologer. Det oplyser NaturErhvervstyrelsen i en pressemeddelelse.

– Vi har i år set, hvordan supermarkedskæder og fødevarevirksomheder igen og igen har efterlyst flere økologiske landmænd til at producere varerne til en stigende efterspørgsel blandt danske og udenlandske forbrugere. De nye omlægningstal viser, at mange landmænd har lyttet til markedet, og det er glædeligt, at endnu mere landbrugsjord fremover vil blive dyrket uden sprøjtemidler, at flere dyr kommer ud i det fri, og at forbrugerne ikke behøver spejde forgæves efter danske, økologiske varer, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Hos foreningen, der bl.a. rådgiver potentielle nye økologer gennem et såkaldt omlægningstjek, var stigningen i antallet af landmænd, som vil lægge om til økologi, ventet.

– Vi har i det seneste år oplevet en stor stigning i interessen for omlægningstjek, og forbrugernes efterspørgsel har alle kunnet se, så det er ikke en overraskelse for os, at flere konventionelle landmænd nu vælger øko-vejen, siger Per Kølster.

MÅLSÆTNING BØR FASTHOLDES

Økologisk Landsforening vurderer, at interessen for økologi blandt landmændene vil fortsætte i de kommende år, og derfor vækker det også undren, at regeringen vil droppe sin målsætning om en markedsdrevet fordobling af det økologiske areal i 2020 sammenlignet med 2007-niveau.

– Vi ser lige nu en situation, hvor markedet efterspørger mere økologi, end vi kan producere i Danmark. Kombineret med den generelle økonomiske situation i landbruget betyder det, at mange konventionelle landmænd vil lægge om og producere økologisk, ganske enkelt fordi det har en højere markedsværdi. Regeringen har en oplagt mulighed for at indfri sin gamle målsætning fra Grøn Vækst strategien 2009, og jeg synes, det er både ærgerligt og uambitiøst, hvis man ikke forfølger den mulighed, siger Per Kølster.