Ribe Dyrskue fejrer 150 år

f16fa1_Ribe_Dyrskue_-_Ko_og_DomkirkeFredag d. 31. juli fejrer Ribe Dyrskue, at landmænd fra nær og fjern igennem 150 år er valfartet til den jyske kreaturhovedstad for at handle og vise deres smukkeste dyr frem.

Hver sommer valfarter op mod 9.000 mennesker fra nær og fjern til Hovedengen i Ribe for at se på nogle af Syddanmarks smukkeste heste, malkekøer, kødkvæg og får. Og i år kan de mange besøgende se frem til et ekstra særligt program, da det store dyrskue fylder 150 år.

Ribe har historisk set været en af Danmarks vigtigste eksportbyer for levekvæg til udlandet. Massevis af kvæg er igennem årene blevet transporteret ned igennem Jylland til Ribe og derfra sendt videre ud i Europa.

Da Ribe Dyrskue startede for 150 år siden, havde man ingen redskaber til at måle mælkens næringsindhold, så udvælgelsen af gode avlsdyr til forbedring af landets kvægbestand foregik udelukkende med øjnene, hvor kun de mest erfarne konsulenter og bønder kunne være dommere. I dag spiller dyrskuet ingen rolle i forhold til avlsarbejdet inden for malkekvæget, men hos både kødkvæg, heste og får handler det stadig meget om udseende.

Halmslotte, ponyridning og grillpølser

Ud over gyldne halmslotte, ponyridning og hoppeborg for børnene kan de voksne more sig ved det traditionelle VM i gummistøvlekast eller nyde en kold fadøl og en sprød grillpølse.

– I år samarbejder vi med Handelsstandsforeningen om at udvikle en såkaldt Ribe-pakke. Når adgangsbilletten til dyrskuet er betalt, får man så samtidig et armbånd, der giver rabat i forskellige caféer og butikker oppe i byen. Og fredag aften vil der være mulighed for at købe et lækkert måltid dansk mad i nogle af byens restauranter. Så kan de, der for eksempel kommer langvejs fra, få noget godt at spise til rimelige penge, inden de kører hjem igen, forklarer tovholder bag dyrskuet, Niels Damsgaard Hansen.

På dyrskuet i Ribe kan man også smage på mange af de lokale fødevarer fra egnens gårdbutikker og tale med landmændene om produktionen.