Til kamp mod antibiotika

antibiotika_forbrug_til_mennesker_skal_nedSundhedsminister Nick Hækkerup har netop lanceret en kampagne, der skal sætte fokus på vores antibiotikaforbrug:

”Det er vigtigt, at vi alle tænker over, hvilke uheldige konsekvenser det kan have, hvis antibiotikaforbruget bliver ved med at stige, som det har gjort de seneste 10 år.”

Nick Hækkerup udtrykker i samme omgang bekymring over antibiotikaforbruget til svin, hvor han frygter, at resistensproblemerne vil sprede sig til os mennesker:

-Det er min holdning, at antibiotika primært skal bruges til mennesker og ikke til dyr. Sundhedsvæsenet skal ikke på nogen måde belastes af antibiotikaforbruget i landbruget. Det kan ikke være meningen, siger Nick Hækkerup til FoodCulture.dk

Ifølge Robert Skov, overlæge på Statens Serum Institut, er risikoen, at den meget omtalte husdyr-MRSA, også kaldet CC398, spreder sig til mennesker og i værste fald kommer ind på de danske sygehuse. Men i modsætning til andre MRSA-typer, der ikke udspringer fra husdyr, smitter husdyr-MRSA ikke så nemt fra menneske til menneske:

 INGEN PROBLEMER – ENDNU

Sundhedsminister Nick Hækkerup ser ikke nogen alarmerende problemer med resistens herhjemme endnu. Men den nye kampagne og den løftede pegefinger til landbruget er netop forebyggende for at vende en bekymrende udvikling, så ikke der kommer problemer med resistensen i det danske sundhedssystem:

”Vi må heldigvis også sige, at vi har rimelig styr på resistensproblematikken herhjemme. Og det skyldes ikke mindst vores arbejde med at overvåge resistente bakterier hos både mennesker og dyr. Her har Danmark været foregangsland, og det kan vi være stolte af.

Du kan læse mere om kampagnen her