Til kamp mod social dumping

Social dumping skal ikke kunne svare sig.

Det er meldingen fra regeringen, SF og Enhedslisten, der har indgået en aftale om at styrke kampen mod social dumping. Aftalen er en del af finansloven for 2015, oplyser Beskæftigelsesministeriet.

Partierne afsætter 120 millioner kroner over de næste fire år til indsatsen.

Pengene gør, at SKAT, Arbejdstilsynet og politiet næste år kan lave dobbelt så mange fælles aktioner som i år mod social dumping. Under aktionerne møder myndighederne uanmeldt op på for eksempel byggepladser.

-Jeg vil gerne fremhæve pengene til en ekstra indsats fra myndighedernes side. Vi ved, at deres aktioner har en god virkning. Ikke alene fanger de nogle, som bryder reglerne, men der bliver også sendt et tydeligt signal til andre arbejdsgivere, siger Finn Sørensen, som er Enhedslistens ordfører i forhold til social dumping.

STØRRE BØDER

Ud over flere kontroller bliver bøderne også sat op for udenlandske firmaer, der gentagne gange blæser på reglerne om at lade sig registrere.

– Der kommer flere betjente og kontrollanter ud, og vi hæver bøderne. Der skal være en risiko for at blive snuppet, og det skal gøre ondt, når man bliver snuppet.

ID-KORT TIL DE GRØNNE

I foråret blev der indgået et politisk forlig om, at der skal indføres ID-kort inden for byggeriet. Plastickortene skal blandt andet indeholde oplysninger om ens arbejdsgiver, og hvordan man er sikret ved sygdom og ulykker. Nu lægges der op til at udbrede ID-kortet yderligere.

Af aftalen fremgår, at det nu skal undersøges, om man kan udbrede ID-kortet til andre brancher, hvor der er problemer med social dumping. Det drejer sig om brancherne rengøring, hotel, restaurant, landbrug, skovbrug og gartneri.

Du kan læse mere om indsatsen på dette link