Letvægtsrobot slår græs i engen

grassbot_typo3_01Landbruget skal væk fra ideen om, at maskiner skal være store for at være effektive. Projekt Grassbots har udviklet teknologier og lette maskiner, der kan høste græs på våde områder.

– Vi skal ændre vores mentalitet fra at tænke, at maskiner skal være store og tunge til at tænke, at de godt kan være både mindre og stadig produktive ved at have flere maskiner kørende samtidig, siger Claus Mortensen fra Agro Business Park i Foulum ved Viborg.

Han er leder af projekt Grassbots, der har som mål at udvikle løsninger til at hente mere biomasse fra lavbundsarealer.

Projektet har været i gang i små to år og er snart ved vejs ende. Ved at udnytte komponenter, som i høj grad  allerede findes på hylden, er der i projektet blevet udviklet en letvægtsmaskine, der netop kan høste græs på de våde arealer. Derudover er der udviklet forskellige teknologier, eksempelvis et ruteplanlægnings- og styresystem.

Alle interesserede kan få indsigt i projektet og de forskellige systemer, når partnerne inviterer til demonstrationsdag onsdag 24. september på Aarhus Universitet, Foulum. AU Foulum ligger små ti kilometer øst for Viborg.

 

SPARER FOLK OG BRÆNDSTOF

Grassbot-navnet er en sammentrækning af græsrobot kan køre efter en forudbestemt ruteplan. Den styres ved hjælp af GPS og en fjernbetjening, og denne særlige egenskab betyder, at man kan have flere enheder til at køre samtidig, og der behøver fortsat kun være en person til stede. Samtidig kan man spare brændstof, da man har udviklet teknologi til, at maskinen selv kan beregne, hvilken rute der er den smarteste.

Udover at fremvise den såkaldte Grassbots-maskine, vil der på demonstrationsdagen også være mulighed for at se en lille elektronisk ballepresse, der kan køre automatisk efter en klippemaskine.

Claus Mortensen håber, at alt fra lodsejere og entreprenører til maskinproducenter vil kigge forbi til arrangementet, da der fortsat er behov for at udveksle ideer.

Du kan læse om arrangementet  her