GRØN OK: Derfor brød den sammen

skiltMandag 10. marts kl. 10.00 er parterne indkaldt til Forligsinstitutionen på Sct. Annæ Plads i København.

– Men forhandlingerne i forligsinstitutionen bliver  vanskelige , siger 3F-forhandler Flemming Grønsund.

Skabelonen for forhandlingerne var transportforliget, fordi anlægsgartner-overenskomsten er en normallønsoverenskomst.

– I lighed med forhandlingerne i 2012 tog vi afsæt i bygge- og anlægsoverenskomsten på de områder, der har relevans for det grønne område – særligt tiltagene mod løndumping/udenlandsk arbejdskraft, siger Flemming Grønsund.

Derudover havde gartnerne et specialkrav omhandlende særlig betaling i forbindelse med rådighedsvagt ved vinterberedskab og snerydning.

Storebror sagde nej
Danske Anlægsgartnere har udskiftet det meste af deres ledelse og stillede derfor med et helt nyt hold.

– Det betød, at de ikke ønskede at indgå aftaler uden at sikre deres mandat hos storebror ved DA, og derved kom der grus i maskineriet.

– DA meddelte, at en lang række af de protokollater, vi var enige om, ikke kunne accepteres og særligt aftalen om løndumping, som vi havde tilpasset, således at det passede til vores normallønsområde, ville man ikke godkende.

Ifølge Flemming Grønsund var argumentet, at B&A-overenskomsten er en minimallønsoverenskomst og indhold derfra kan ikke overføres til en normallønsoverenskomst, selvom aftalen ikke har noget med lønsystemer at gøre.

Mæglingsskitse formentlig på torsdag
Danske Anlægsgartnere ville på den baggrund ikke indgå aftale med 3F, og stoppede alle drøftelser, også på de øvrige emner, og forhandlingerne brød sammen kl. 21.30 torsdag.

– DAs udmelding om ikke at ville godkende et forslag, som de tidligere har godkendt på et andet og væsentligt større område, virker meget besynderligt og er ødelæggende for den frie forhandlingsret, siger Flemming Grønsund.

Der er ikke sat dato for forhandlingerne i forligsinstitutionen men det forventes at foregå i løbet af weekenden og inden torsdag hvor mæglingsskitsen formentlig bliver gjort færdig.

Kilde: BMJF’s hjemmeside