EFFEKTIV STRANDRENSER

En ren strand er den vigtigste forudsætning for at turister og andre gæster vil komme og komme igen.

Men strandrensning er normalt en arbejdstung affære. Mange kommuner anvender i dag en gummiged til at rense strandens overflade, men problemet med den metode er, at man ikke kan si sandet fra, og det giver problemer med deponering, da sandet betragtes som forurenet.

Nu er der kommet en ny maskine på markedet – BeachTech 2000 strandrenser – der kan løse mange af de problemer.

Selve strandrenseren er et redskab, som spændes efter en traktor, som leverer motorkraften via PTO. Lange tænder river underlaget igennem i den ønskede dybde – ned til 15 centimeter – og tang, plastflasker, cigaretskod og lignende føres op på et vibrerende sorterbælte, hvor sandet udskilles og ender tilbage på stranden. Alle uønskede elementer ledes op i en opsamlingsbeholder på bagsiden, som med hydraulisk tip-funktion kan tømmes, hvor man ønsker.

Strandrenser
BeachTech 2000 blev for nylig demonstreret ved Isøj Strand

 

Én gennemkørsel er nok på den øverste del af stranden, og jo tættere man arbejder på vandkanten, vil to være nødvendigt, da sand og tang der er pakket i flere lag.

Tanken er, at man med denne arbejdsgang kun fjerner affaldet og holde flytningen af sand til et minimum.

– Arbejder man i tørt sand, vil mængden af sand i opsamlingsbeholderen være omkring én procent. Er sandet vådt, vil sandindholdet være omkring 3-4 procent. Er det vådt tang fra vandkanten, vil der følge omkring 10 procent sand med. Ikke mere, udtaler Matthias Pfitzer, skandinavisk salgschef for BeachTech hos den tyske producent, Kässbohrer Geländefahrzeug.