Søer får større frihed

Fra 2015 skal søer gå frit i 80 procent af deres levetid. I øjeblikket er det kun lidt over halvdelen af levetiden, søerne kan gå frit omkring. Resten af tidene r de fikseret i bokse, der kun er få centimeter større end dyret.

Fikseringen er praktisk for storskalaproduktion, men går ud over dyrevelfærden. Derfor har regeringen og Enhedslisten besluttet, at det fra 2015 er et lovkrav, at søerne går frit i væsentlig længere tid. Det skriver Politiken.

– Det her vil virkelig rykke dyrevelfærden i svineproduktionen et stort, stort skridt fremad. Når søerne står i boks, kan de kun rejse sig op og lægge sig ned  Så er det et kæmpe fremskridt, at de får mulighed for at komme ud i løsdriftssystem, siger fødevareminister Mette Gjerskov til Politiken.

Dyrenes Beskyttelse kalder aftalen en “landvinding for dyrevelfærden”.

Fra 2015 kan søerne leve frit i trefjerdedele af deres levetid
Fra 2015 kan søerne leve frit i trefjerdedele af deres levetid

Brancheorganisationen Landbrug og Fødevarer anerkender, at løsdrift i svineproduktionen “er fremtiden”, men de er ikke glade for, at der nu kommer et lovkrav. Formanden Videnscenter for Svineproduktion under Landbrug og Fødevarer, Lindhardt B. Nielsen, så hellere, at det var blevet overladt til markedet at sørge for mere løsdrift.

– Vi havde helst set, at der gik fem år mere, for så havde markedet været bedre til at absorbere omkostningerne. Nu får vi i stedet en lille konkurrenceulempe, siger han til Politiken.